Iz treće smene u provaliju

15. mart 2019. Vranje

U teškoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila na lokalnom putu Vranje – Bosilegrad kod mesta Otavište, tri rudara su izgubila život, dok su dvanaestorica povređena. Poginuli su Čedomir Stojković (54) iz sela Radovnica kod Trgovišta, njegov komšija Dragan Marjanović (35) i

Nenad Vasić (49) iz Novog Brda kod Kosovske Kamenice. U zdravstveni centar u Vranju primljeno je 12 povređenih rudara od kojih su trojica, zbog ozbiljnosti povreda, upućena na lečenje u Klinički centar u Nišu. 

Tri rudara poginula, a 12 povređeno u teškoj saobraćajnoj nesreći na putu Vranje – Bosilegrad. Život izgubili Čedomir Stojković (54), Dragan Marjanović (35) i Nenad Vasić (49). Prepravljeni kamionet sleteo s puta

Do saobraćajne nezgode je došlo kada je prepravljeni kamionet, vlasništvo rudnika „Grot“, prevozio rudare iz noćne smene. Vozilo kojim je upravljao Dobrosav K. (53) iz okoline Vranja, iz za sada neutvrđenih razloga sletelo je sa puta i survalo se u provaliju duboku stotinak metara.

O zvaničnom uzroku nesreće niko ne želi da govori do završetka istražnih radnji, ali među rudarima kolaju različite priče. Prema jednoj verziji vozač je radio celu treću smenu, pa ga je umor savladao, te je zadremao za volanom. Drugi tvrde da je vozilo bilo neispravno, kao i da se vozač žalio da mu je loše, jer se nagutao neke suptance iz rudnika.

Stojanča Spasić, koji je radnik Hitne pomoći pri rudniku „Grot“, u nedelju u zoru je prvi došao do povređenih rudara, i kaže da mu je jedan umro na rukama.

Strašan je prizor bio, jauci i krv na sve strane. Video sam da su dvojica rudara mrtva, trećem sam pokušao da pružim pomoć, ali nije bilo moguće, umro mi je na rukama – priča Spasić i dodaje da je i vozač autobusa zadobio teže povrede.

Načelnik Službe za prijem i zbrinjavanje urgentnih stanja, doktor Ljubiša Stojiljković, kaže da pacijenti u Vranju nisu životno ugroženi. Prema njegovim rečima, trojica povređenih prevezeni su na Neurohirurgiju u Nišu. Dejan Spasov, jedan od rudara koji je preživeo nesreću, kaže da se seća kako je autobus sleteo niz provaliju i da se sve desilo u trenutku.

Uspeo sam nekako da se izvučem iz vozila, iako sam imao užasne bolove – priča Spasov. I ostali povređeni radnici sećaju se kao kroz maglu pada niz provaliju.

Vozilo je naišlo na kamen, koliko se ja sećam vozač je pokušao da zadrži pravac, ali bilo je kasno, neko je rekao „izginusmo ljudi“ i onda jauk – priča drugi povređeni, Bora Stanojević.

Istražni organi u nedelju nisu iznosili detalje, jer tek treba utvrditi uzrok nesreće i saslušati očevice.

KOLEGE POMAGALE

STRADALI rudari vraćali su se iz rudarskog okna horizonta broj 5 do rudnika olova i cinka „Grot“ u Krivoj Feji. Kolege su se okupile na mestu nesreće i pomagale od ranih jutarnjih sati. Ovo nije autobus, slutili smo ovako nešto, ovo je kao iz filma „Ko to tamo peva“ – šapuću rudari iz straha da ih neko od rukovodilaca ne čuje.

13. oktobar 2013.